ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΟΣ
14:48
10/1

Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]

UPDATED:

Εκ πρώτης όψεως τα πανομοιότυπα δίδυμα φαίνονται ολόιδια Όπως επισημαίνουν όμως επιστήμονες, υπάρχουν  χαρακτηριστικά που μπορεί να μην φαίνονται με την πρώτη ματιά, είναι όμως εκείνα που προσδίδουν αυτή τη μοναδικότητα στον κάθε άνθρωπο.

Όπως γράφει το BBC, δύο δίδυμες αδελφές Έριν και η Όντρι Νέλσον, δύο δίδυμες, μοιάζουν ακριβώς ίδιες. Έχουν έχουν τα ίδια σοκολατί μαλλιά, σκούρα αμυγδαλωτά μάτια και παρόμοιο σαρδόνιο χαμόγελο. Ωστόσο έχουν κάποιες ανεπαίσθητες διαφορές.  Η Όντρεϊ έχει ελαφρώς πιο στρογγυλεμένο πρόσωπο, ίσως γιατί χαμογελάει περισσότερο ενώ και τα χείλη τους έχουν ένα ελαφρώς διαφορετικό περίγραμμα.

Αυτές οι λεπτές διαφορές συχνά δεν γίνονται αντιληπτές από λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, το οποίο χρησιμοποιούν οι υπολογιστές για να εντοπίσουν αυτόματα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να τα ταιριάξουν με φωτογραφίες που έχουν στην τεράστια βάση δεδομένων.

Γι’ αυτό το λόγο η Έριν και η Όντρεϊ βοηθούν τους επιστήμονες υπολογιστών, όπως τον Κέβιν Μπόγιερ του Πανεπιστημίου της Notre Dame στην Ιντιάνα, να αναπτύξουν νέες τεχνικής στη βιομετρική αναγνώριση.

Αυτά είναι τα πιο ασυνήθιστα, αλλά εντελώς μοναδικά χαρακτηριστικά του σώματός μας.

Τα αυτιά

Για τους περισσότερους από εμάς τα αυτιά μας είναι δύο τραγανιστά εξαρτήματα που πετάγονται από τις δύο πλευρές του κεφαλιού μας. Άλλα πολύ μικρά, άλλα πολύ μεγάλα, άλλα πολύ παράξενα. Ίσως όμως είναι ώρα να δείξουμε λίγο παραπάνω σεβασμό για τα αυτιά. Τα πολύπλοκα σχήματα των ραχών και των αυλακιών που σχηματίζονται από τον χόνδρο του εξωτερικού μέρους του αυτιού είναι εξαιρετικά μοναδικά στον κάθε άνθρωπο.

Από τη δεκαετία του 1950 οι ιατροδικαστές χρησιμοποιύσαν μετρήσει των αυτιών των υπόπτων για να ταυτοποιήσουν ίχνη που άφησαν πίσω τους στις σκηνές εγκλημάτων. Το 1998 οι ερευνητές απδειξαν ότι οι υπολογιστές μπορούν κάνουν με ακρίβεια τη διάκριση μεταξύ εικόνων από τα αυτιά

Αυτό οδήγησε στις τρισδιάστατες τεχνικές σάρωσης που δημιουργούν ένα λεπτομερές μοντέλο του αυτιού και νέες μεθόδους  όπως την απόσταση από το λοβό μέχρι δύο σημεία στο άνω μέρος, είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε κάποιον ακόμη και από μία θολή εικόνα του αυτιού του με ακρίβεια 99,6% σε μόλις 0.02 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Όμως η μοναδικότητα του αυτιού δε σταματά εκεί – τα αυτιά ακούν επίσης διαφορετικά. Τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα στον κοχλία του εσωτερικού μέρους του αυτιού μας, που ανιχνεύουν ηχητικά κύματα και τα μετατρέπουν σε λεπτά ηλεκτρικά σήματα για τον εγκέφαλό μας. Παράγουν επίσης τους δικούς τους αμυδρούς ήχους.

Η μυρωδιά του σώματος

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, μυρίζουμε. Κάτω από μία συλλογή αρωμάτων, αποσμητικών και άλλων τέτοιων  που απλώνουμε πάνω μας για να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί, υπάρχει μια ξεχωριστή φυσική μυρωδιά του σώματος.

Μελέτες που έχει χρηματοδοτήσει το γραφείο Έρευνας του Αμερικανικού Στρατού, σημειώνουν ότι μπορεί να προσδιοριστούν άτομα κοιτάζοντας μέσω από τις χημικές ουσίες που αφήνει ο κάθε άνθρωπος στο πέρασμά του, καθώς προχωρά.

Παράλληλα, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μπρίστολ έδειξαν πως θα μπορούσαν να διακρίνουν άτομα κοιτάζοντας έναν συνδυασμό 44 ενώσεων που εκκρίνονται από το σώμα, και οι οποίες εξατμίζονται σχηματίζοντας ένα «θερμικό νέφος» που μας περιβάλλει.

Είναι αυτό το μοναδικό ίχνος μυρωδιάς που ψάχνουν και τα σκυλιά όταν ανιχνεύουν κάποιον και που οι ερευνητές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν.

Ο τρόπος του βαδίσματος

Ποτέ άλλοτε ο Φιλ Κόλινς δεν τραγούδησε σωστότερους στίχους: «The only thing about me is the way I walk». Η ιδέα της αναγνώρισης ανθρώπων από τον τρόπο που κινούνται υπάρχει εδώ και δεκαετίες και έχει γίνει ένα δημοφιλές θέμα στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Κι ενώ όταν βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή πράξη, ο καθένας από εμάς κάνει μικρές αναπηδήσεις, ενώ ακόμη και ο τρόπος που αιωρούνται τα πόδια μας είναι μοναδικός. Προέρχεται από τις λεπτές διαφορές στη δομή των οστών μας, των μυών μας και την αίσθηση της ισορροπίας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι λεπτές αποχρώσεις είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι, αλλά για τα μηχανήματα είναι σημάδια που αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα. Χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να «σπάσουν» την κίνηση σε μια σειρά από σημεία ή πιο πρόσφατα την κατασκευή ενός τρισδιάστατου μοντέλου κίνησης, είναι δυνατόν να λάβουν ένα βίντεο από κάποιον που κινείται και να τον ταιριάξουν σε μία βάση δεδομένων με εκπληκτική ακρίβεια.

Ο Μαρκ Νίξον ήταν ένας από τους πρώτους ερευνητές που μελέτησε αυτό και διαπίστωσε πως ενώ ο τρόπος που περπατάμε είναι μοναδικός, ο τρόπος που τρέχουμε είναι ακόμη πιο μοναδικός.

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων αναπτύσσουν μία τεχνολογία που μπορεί να ανιχνεύει τους χρήστες από τον τρόπο που κινούνται. Μία τέτοια τεχνολογία παρουσιάστηκε στο συνέδριο Βιομετρικής στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και ζητά από τον χρήστη να γράψει έναν κωδικό στον αέρα με το τηλέφωνο στο χέρι την ώρα που οι αισθητήρες του ανιχνεύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κίνησής τους για να επιβεβαιώσουν τον εντοπισμό τους.

Υπάρχουν όμως και κάποια προβλήματα. «Τι θα συμβεί αν κάποιος αλλάξει παπούτσια ή φορέσει ένα πιο στενό παντελόνι; Αν βρέχει μπορεί κάποιος να περπατά διαφορετικά στο γρασίδι από ότι στο τσιμέντο», σημειώνει.

Η πλάτη

Η πλάτη μας είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.  Ερευνητές στην Ιαπωνία ισχυρίζονται ότι πολλά μπορούν πουν ποιοι είμαστε απλά και μόνο από την πλάτη μας.  Έχουν αναπτύξει μία 

Έχουν αναπτύξει ένα μαξιλαράκι ευαίσθητο στην πίεση μαξιλαράκι που μπορεί να τοποθετηθεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή σε μία καρέκλα γραφείου. Ένα σύνολο από 360 αισθητήρες ανιχνεύουν το περίγραμμα της πίσω πλευράς του ατόμου, όταν καθίσουν, και οι διαφορές ανιχνεύονται στο πού θα ασκήσει πίεση – κάποιοι μπορεί να στηρίζονται περισσότερο στη μία πλευρά από ότι στην άλλη. 

Η πληροφορία αυτοί που στέλνουν οι αισθητήρες στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να ταιριάξει με ένα προφίλ που πραγματοποιήθηκε σε μία βάση δεδομένων υπολογιστή. Ο Σιγκεόμι Κοσιμίζου του Ινστιούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Τεχνολογίας του Τόκιο, πιστεύει πως το σύστημα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντικλεπτικό σε αυτοκίνητα ή να επιτρέπει στους εργαζόμενους να ξεκλειδώνουν τους υπολογιστές τους αμέσως μόλις κάθονται μπροστά από την οθόνη, αντί για πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης.

Το κρανίο

Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας στα αυτιά και κρατήστε τα εκεί ενώ ακουμπήστε τους αγκώνες στο γραφείο σας ή στα μπράτσα της καρέκλας που κάθεστε. Είναι πολύ πιθανό να ακούσετε ένα χαμηλόφωο βουητό που θα εξαφανιστέι όταν επαναφέρετε τους αγκώνες σας. Αυτό που θα έχετει βιώσει είναι οι ηχητικές δονήσεις που λαμβάνει το κρανίο σας από το περιβάλλον στο εσωτερικό του αυτιού σας.

Το οστό είναι εξαιρετικά καλό στην διεξαγωγή ήχου με τον τρόπο αυτό. Αλλά το μέγεθος του κρανίου, ο αριθμός των μαλακών ιστών γύρω από αυτό και οι κοιλότητες που περιέχει, σημαίνει ότι ο τρόπος που δονείται είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι παίζοντας ένα σύντομο κλιπ του λευκού θορύβου, και στη συνέχεια ακούγοντας τον τρόπου που αυτό αλλάζει στο κρανίο ενός ανθρώπου, είναι δυνατόν να εντοπιστεί η ταυτότητα κάποιου με ακρίβεια 97%.

Τα νύχια

Ο ράχες και τα περιγράμματα που είναι κρυμμένα μέσα στη γυαλιστερή επιφάνεια των νυχιών μας καθώς και τα περιγράμματά τους είναι μοναδικά όπως αποδεικνύεται σε μελέτες χιλιάδων δειγμάτων. 

Η εξέτασή τους υπό το σωστό φως, τα μοτίβα πάνω στην επιφάνεια της πλάκας του νυχιού – το σκληρό μέρος που είναι κατασκευασμένο από ημιδιαφανές πρωτεϊνη κερατίνης – τα μοναδικά αυτά χαρακτηριστικά μπορούν να αποκαλυφθούν.

Οι πόροι της μύτης

Επάνω στη μύτη μας υπάρχουν πόροι που μοιάζουν με τους σπόρους της φράουλας. Είναι των αισθητικών καθώς έχουν την τάση να συλλέγουν βρωμιές και να φράζουν.

Αλλά ανεξάρτητα από το εάν έχει κανείς το αψεγάδιαστο δέρμα ενός μοντέλου, οι πόροι της μύτη βοηθούν να ξεχωρίζετε από τους άλλους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Σανγκντόνγκ της Κίνας, μαζί με συναδέλφους τους του Πανεπιστημίου Κίνκι στην Ιαπωνία, επιμένουν ότι η κατανομή των πόρων στη μύτη σας είναι σταθερή σε όλη μας τη ζωή.

Μάλιστα, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που μπορεί να αναγνωρίσει τους πόρους της μύτης από φωτογραφίες και να τα ταιριάξει σε μια βάση δεδομένων. Ισχυρίζονται δε, ΄οτι μπορούν να προσδιορίσουν άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη τους, με ακρίβεια 88% καθαρά με βάση τους πόρους της μύτης.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]
  • Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]
  • Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]
  • Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]
  • Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]
  • Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]
  • Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]
  • Τα πιο 7 ασυνήθιστα, αλλά μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου [photos]
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ