ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΟΣ
17:22
18/8

Σερ Φίλιπ Γκριν: Ποιος είναι ο Βρετανός κροίσος που κρύβεται στην Ιθάκη

UPDATED:

Ενα «θερμό» επεισόδιο έλαβε χώρα την Τετάρτη στην Ιθάκη με πρωταγωνιστές έναν δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου Sky News και έναν βρετανό μεγιστάνα της ένδυσης, ονόματι Φίλιπ Γκριν.

Ποιος είναι όμως ο περί ου ο λόγος Σερ Φίλιπ Γκριν; Πρώην ιδιοκτήτης της αλυσίδας BHS οδήγησε την εταιρεία μαζί με 11.000 υπαλλήλους στην πτώχευση, ενώ σήμερα κάνει πολυτελείς διακοπές με το γιοτ του.

Αν και έστειλε τη BHS στη χρεοκοπία αφού την εγκατέλειψε με χρέη 1,3 δισ. λιρών, ζει πλουσιοπάροχα έχοντας μια αυτοκρατορία αξίας 3.2 δισεκατομμυρίων! Ο σερ Φίλιπ Νάιτζελ Ρος Γκριν γεννήθηκε 15 Μαρτίου 1952 και ήταν γόνος μίας οικογένειας της μεσαίας τάξης

Διαβάστε ακόμη: «Χοντρό» επεισόδιο στην Ιθάκη με μεγιστάνα και δημοσιογράφο! [vds]

Είναι πρόεδρος του Arcadia Group, ενός κολοσσού του λιανεμπορίου που έχει στην ιδιοκτησία του τις αλυσίδες Topshop, Topman, Wallis, Evans, Burton, Miss Selfridge, Dorothy Perkins, και Outfit. Η αλυσίδα BHS ανήκε επίσης στον όμιλο.

Ο Γκριν «κόλλησε» το μικρόβιο του λιανεμπορίου από τον πατέρα του, μαζί με μια επιτυχημένη επιχείρηση χονδρικής και λιανικής πώλησης. Ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν εκείνος ήταν 12 και ουσιαστικά μεγάλωσε μέσα στην επιχείρηση.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, στα 21 του επέστρεψε και δημιούργησε την πρώτη δική του επιχείρηση εισάγωντας τζιν από την Άπω Ανατολή τα οποία μεταπωλούσε σε λιανοπωλητές του Λονδίνου. Το 1979, αγόρασε όλο το απόθεμα δέκα επιχειρήσεων ένδυσης που είχαν πτωχεύσει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Έστειλε τα ρούχα στο καθαριστήριο, τα έβαλε σε κρεμάστρες, τα τύλιξε με νάυλον και στη συνέχεια τα έβαλε σε ένα κατάστημα και τα πούλησε σαν νέα κολεξιόν.

Ο όμιλος Arcadia Group

Το 2002 ο Green αγόρασε στο όνομα της συζύγου του τον όμιλο Arcadia Group, ο οποίος αποτελείται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως Burton, Dorothy Perkins, Evans, Miss Selfridge, Outfit, Topshop/Topman και Wallis. Ο Γκριν έγινε στόχος της ομάδας ακτιβιστών UK Uncut τον Νοέμβριο του 2010, που τον κατηγόρησαν για φοροδιαφυγή.

Η Taveta Investments, η εταιρεία που ο Γκριν χρησιμοποίησε για να αποκτήσει το Arcadia Group, δεν είναι τυχαία στο όνομα της συζύγου του Τίνα Γκριν, αφού η Τίνα είναι κάτοικος του Μονακό με αποτέλεσμα να πληρώνει σημαντικά χαμηλότερους φόρους. Το Arcadia Group έχει επικριθεί σκληρά για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο σερ Φίλιπ Γκριν με την οικογένειά του

Το 2007, ο ίδιος διέψευσε στους The Sunday Times ότι η εταιρεία του είχε εργοστάσια που έμοιζαν με κάτεργα στον Μαυρίκιο, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονταν με θλιβερούς μισθούς. Το 2010, ο Γκριν κατηγορήθηκε εκ νέου ότι χρησιμοποιούσε βιοτεχνίες που πλήρωναν στους εργαζόμενους με λιγότερο από το μισό του κατώτατου μισθού. Το 2003, όταν ο Guardian έκανε έρευνα στα οικονομικά του Γκριν, εκείνος κατηγόρησε τον οικονομικό συντάκτη της εφημερίδας ότι δεν ήξερε να διαβάζει αγγλικά!

Η διάλυση της BHS

Ο Γκριν αγόρασε την BHS για 200 εκ. λίρες το 2000, αλλά η εταιρεία δεν απέδωσε όσο θα ήθελε και έτσι την πούλησε για μόλις 1 λίρα το 2015! Τον Απρίλιο του 2016 η BHS είχε χρέη ύψους £ 1,3 δισ., τα 571 εκατομμύρια εκ των οποίων αφορούσαν τις συντάξεις των υπαλλήλων του.

Τα πολυκαταστήματα BHS πτώχευσαν πριν από λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο 11.000 εργαζόμενοι και να κινδυνεύουν να χάσουν τις συντάξεις τους από ιδιωτική ασφάλιση 22.000 πρώην εργαζόμενοι. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Σερ Φίλιπ Γκριν: Ποιος είναι ο Βρετανός κροίσος που κρύβεται στην Ιθάκη
  • Σερ Φίλιπ Γκριν: Ποιος είναι ο Βρετανός κροίσος που κρύβεται στην Ιθάκη
  • <p>Ο σερ Φίλιπ Γκριν με την οικογένειά του</p>
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ