16:37
15/3

Κόλαφος Die Welt: 800 «μαύρα» δις σας περιμένουν στην Ελβετία - μπείτε στον κόπο να τα ζητήσετε! [vds]

Δριμεία κριτική ασκεί η εφημερίδα Die Welt στον Γιάνη Βαρουφάκη. Στο άρθρο της με τίτλο «η Ελλάδα αγνοεί το μαύρο χρήμα στην Ελβετία» η εφημερίδα καταφέρεται ευθέως κατά του υπουργού Οικονομικών:
«Εδώ και μήνες, οι αρχές στην Ελβετία απλά περιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει τα δισεκατομμύρια του υποτιθέμενου μαύρου χρήματος. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης δεν επιλαμβάνεται του θέματος».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει -για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα- τίποτα για να ανακτήσει  αφορολόγητα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία.

Από τον Φεβρουάριο του 2014 υπάρχει μια προσφορά ενός μέλους της Ελβετικής Κρατικής Γραμματείας για τα Διεθνή Οικονομικά θέματα να ανιχνεύσει τα μαύρα χρήματα και να τα μεταφέρει στην Αθήνα.

Μετά από έρευνα της «Welt am Sonntag» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και οι προκάτοχοί του δεν έχουν μέχρι σήμερα αναφερθεί σε αυτή την Αρχή, όπως βεβαιώνει το Υφυπουργείο στη Βέρνη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου € 800 δισεκατομμυρίων βρίσκονται στην Ελβετία. Ο αριθμός αυτός προσδιορίστηκε στο τέλος του 2013. Είναι διαθέσιμα και πιο πρόσφατα στοιχεία. Εν τω μεταξύ, το ποσό αυτό μπορεί να έχει αυξηθεί δεδομένης της κρίσης στην Ελλάδα.

 

Η Ελβετία έχει την πρόθεση να αποδώσει τα χρήματα

Μεγάλο μέρος των τόκων που έχουν εισπραχθεί για τα χρήματα έχει παραμείνει αφορολόγητος. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε για πολλά χρόνια όταν οι πελάτες κατέθεταν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς στην περιοχή των Άλπεων.
 

Η Eveline Widmer - Schlumpf, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με μία πρόταση για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, συνεχίζει η Die Welt. Στόχος: οι πλούσιοι φοροφυγάδες της Ελλάδας να πληρώσουν επιτέλους τα δέοντα. Ολα συζητήθηκαν διεξοδικά, αλλά από τότε η Ελβετίδα δεν έχει ακούσει... φωνή ούτε ακρόαση από την Αθήνα. «Τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο εκπαιδεύτηκε να κάνει υπομονή όταν αντιμετωπίζει τους Ελληνες συναδέλφους της», παρατηρεί ειρωνικά η Die Welt.

Αντί να ασχοληθεί με το μαύρο χρήμα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ο κύριος Βαρουφάκης έχει άλλες εφευρετικές ιδέες, όπως να επιστρατεύσει τουρίστες, μαθητές και νοικοκυρές στο κυνήγι των φοροφυγάδων. Διαβεβαίωσε μάλιστα σε συνέντευξη πως «όλα θα μείνουν ίδια για τους εφοπλιστές». Κύκλοι από τις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι πολύ απλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Έτσι, η καθόλου σοβαρή κυβέρνηση της Αθήνας έχει απώλεια φορολογικών εσόδων που ανάγεται σε δισεκατομμύρια. Τα περισσότερα από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, ήδη δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην αναζήτηση φοροφυγάδων στην Ελβετία και υποχρεώνουν τις τράπεζες σε φορολόγηση τόκων!

 

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης (ειρωνικότατα) ένα βίντεο με δηλώσεις του Πάνου Καμμένου με την επεξήγηση:

«Λεκτική επίθεση: Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρεται επίσης στο σκάνδαλο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU spendenskandal).»

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται προσωπικά κατά του κ. Βαρουφάκη με ένα βίντεο που αφορά τον ίδιο – με αναφορά στον τρόπο ζωής του και με φωτογραφίες του ίδιου και της συζύγου του. Μεταξύ άλλων περιγράφει ένα περιστατικό από το πρώτο Eurogroup. «Σε αντίθεση με το προσδοκώμενο, η Ελλάδα δεν πήγε με γραπτές προτάσεις. Ο Ελληνας αντιμετώπισε τους υπουργούς σαν αμφιθέατρο γεμάτους φοιτητές. Μέχρι που σήκωσε το τηλέφωνο και ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε βέτο. ''Από τότε δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Αν θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι με τους Ελληνες, ρωτάμε τον Τσίπρα'', ανέφερε γραφειοκράτης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις».

Ο αφηγητής δεν παραλείπει να σημειώσει την αυτοκριτική του έλληνα υπουργού για την φωτογράφιση στο Paris Match: «Αναρωτιέμαι: μου ταιριάζει αυτή η αισθητική; Όχι. Και το μετανιώνω, Το μετανιώνουμε και οι δύο».

Δεν είναι ανόητος, σημειώνει ο αφηγητής του βίντεο για τον κ. Βαρουφάκη, κάνοντας εκτενή αναφορά στις σπουδές, την ακαδημαϊκή καριέρα και το blog του. «Αλλά παρότι θα μπορούσε να πείσει ως επιστήμονας μετά βίας καταφέρνει να πείσει ως πολιτικός», ενώ επισημαίνει ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν μετείχε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου το Σάββατο, κάτι- που ως αναφέρει- ερμηνεύθηκε πως παραπέμπει σε πιθανή αντικατάστασή του από το Γιάννη Δραγασάκη.
 

Αντ' αυτών, σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των ασφαλιστικών ταμείων

Σε αντίθεση με όσα είχαν υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία, οι δυσπραγούντες στην Ελλάδα καλούνται τώρα να πληρώσουν τα περισσότερα. Αντίθετα - η κυβέρνηση θέλει να φέρει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και άλλους κρατικούς οργανισμούς να προσφέρουν τα αποθεματικά τους προσωρινά στην ελληνική κεντρική τράπεζα.
 

Μια νομοθετική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου για τη χρήση των κεφαλαίων των κρατικών θεσμών και της κοινωνικής ασφάλισης. Σε αντάλλαγμα, θα λάβουν μια εγγύηση του δημοσίου «στην περίπτωση της απώλειας του κεφαλαίου».
 

Παρά το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν μερικώς πλεονάσματα, οι παροχές για τον πληθυσμό σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μειωθεί δραματικά. Ορισμένοι Έλληνες εφοπλιστές με τη σειρά του είχαν απειλήσει με «μετανάστευση», αν το κράτος βάλει χέρι στα αφορολόγητα χρήματά τους.


 

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ