11:54
22/5

Η άνοδος και η πτώση ενός «άρχοντα»

Ο πιο ερωτικός Ελληνας ερμηνευτής στη σχέση του με τις γυναίκες, τους πολιτικούς και την... Εφορία είχε διαμορφώσει έναν αντισυμβατικό κώδικα επικοινωνίας, που άλλοτε, όπως συμβαίνει τώρα, προκαλούσε κι άλλοτε γοήτευε...
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Ο γάμος του με την Αντζελα το 1996 έβαλε ξανά τον Τόλη στο προσκήνιο

Ο γάμος του με την Αντζελα το 1996 έβαλε ξανά τον Τόλη στο προσκήνιο
Ο πιο ερωτικός Ελληνας ερμηνευτής στη σχέση του με τις γυναίκες, τους πολιτικούς και την... Εφορία είχε διαμορφώσει έναν αντισυμβατικό κώδικα επικοινωνίας, που άλλοτε, όπως συμβαίνει τώρα, προκαλούσε κι άλλοτε γοήτευε...

Η σχέση τραγουδιού και πολιτικής είναι τόσο παλιά όσο και το... μπουζούκι. Από την εποχή, μάλιστα, που επί σκηνής ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ, το πράγμα άρχισε να σοβαρεύει. Τραγουδιστές και τραγουδίστριες, συνθέτες, στιχουργοί, «δημιουργοί» με μια κουβέντα, ανακάλυψαν εκεί γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 την κρυφή κλίση τους στον σοσιαλισμό.

Η διαδρομή βέβαια από τα αλώνια στα σαλόνια χρειαζόταν προσαρμογές και... μεταμορφώσεις. Γρήγορα, το δίκαιο της πίστας και η ιδεολογία της γαρδένιας έδωσαν τη θέση τους σε πιο ευέλικτες μορφές προσκόλλησης... Κάπως έτσι, διαμορφώθηκε και το γνωστό είδος του καλλιτέχνη - αγωνιστή, ο οποίος το βράδυ «το έκαιγε» και το πρωί καιγόταν για κοινωνική δικαιοσύνη.

Προφανώς, υπήρξαν εξαιρέσεις. Οπως αυτή του Τόλη Βοσκόπουλου. Διότι στον «άρχοντα της πίστας» μπορεί να καταλογιστούν σχεδόν τα πάντα, το μόνο ωστόσο που δεν του καταλόγισε κανείς μέχρι σήμερα είναι δουλοπρέπεια.

Eμεινε ίδιος
Πρόσωπο που παρακολουθεί τον Βοσκόπουλο χρόνια από κοντά, που έζησε την άνοδο, την πτώση και τα σκαμπανεβάσματά του, επιμένει ότι «ο Τόλης δεν κατέβηκε ποτέ από την πίστα για να συναντήσει τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί ανέβηκαν σ’ αυτήν. Δεν άλλαξε ούτε ρεπερτόριο ούτε σοβάρεψε. Εμεινε ίδιος και απαράλλακτος, ακόμα κι όταν στα μαγαζιά που τραγουδούσε έκαναν ουρά οι υπουργοί κι έβαζαν μέσο για να βρουν καλό τραπέζι...»

Υπερβολές; Ενδεχομένως. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ο Βοσκόπουλος, στη σχέση του με τις γυναίκες, τους πολιτικούς και την... εφορία έχει διαμορφώσει έναν αντισυμβατικό κώδικα επικοινωνίας, που άλλοτε προκαλεί κι άλλοτε γοητεύει.

Αυτή η πρωτόγονη γοητεία του Τόλη, ένα μείγμα μελό, λαϊκότητας και ευθύτητας, σε συνδυασμό με την πραγματικά μεγάλη φωνή του, έκανε πολλούς επώνυμους, πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακόμα και διανοούμενους, όχι απλώς φανατικούς θαμώνες των μαγαζιών που δούλευε, αλλά επιστήθιους φίλους του... Ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που δεν δίστασε το 1986 να προκαλέσει το περιβάλλον του με μια ακόμα αντισυμβατική χειρονομία: αρραβώνιασε τον Τόλη με την Τζούλια Παπαδημητρίου, μην μπορώντας προφανώς να προβλέψει τον «σκοτωμό» που θα ακολουθούσε εννέα χρόνια αργότερα.

Κορυφαίος υπουργός του πρώιμου ΠΑΣΟΚ, που απολαμβάνει πλέον τα καλά της συνταξιοδότησης, θρυλείται ότι με τον Βοσκόπουλο είχε πάθει σύνδρομο εξάρτησης.

Οπως λέγεται, ο εν λόγω δεν δίστασε κάποτε να στήσει επί τρίωρο τον Βρετανό ομόλογό του που επισκεπτόταν την Αθήνα, επειδή το προηγούμενο βράδυ είχε «κλείσει» ο ίδιος τη «Φαντασία» και δεν ξυπνούσε με τίποτα.

Οπως και να ‘χει, του Τόλη δεν του έλειψαν ποτέ οι πολιτικές φιλίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «τρελαινόταν» κιόλας. Το καπρίτσιο της μοίρας ήταν, ωστόσο, ότι η πολιτική ήταν αυτή που κάποια στιγμή θα έκλεβε την τελευταία -και πιθανά την πιο αγαπημένη- «Παναγιά» του.

«Χάσαμε τη μανούλα μας», είπε δημοσίως, κρατώντας αγκαλιά την κόρη του, μόλις πληροφορήθηκε την εκλογή της Αντζελας στη Βουλή. Τώρα τη βρήκε. Αλλά τι το ‘θελε;

Η σχέση με την Εφορία
«Ψύλλοι στ’ αυτιά τους μπήκανε...»

Η σχέση του Τόλη με τα λεφτά υπήρξε πάντα μια εξαιρετικά πονεμένη ιστορία. Οι «οικονομολόγοι» της νύχτας θεωρούν ότι από τα χέρια του πέρασαν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, οι φίλοι του ωστόσο επιμένουν ότι «όσο εύκολα τα έβγαζε, άλλο τόσο εύκολα τα έχανε».

Γνωστός δικηγόρος που χειρίστηκε επί χρόνια υποθέσεις του υποστηρίζει ότι «οι δουλειές με την εφορία άνοιξαν από δική του επιπολαιότητα». Οπως λέει, «την εποχή του διαζυγίου με την Τζούλια Παπαδημητρίου, τότε που οι τηλεοράσεις τον παρακολουθούσαν σε κάθε βήμα, ο Βοσκόπουλος υποστήριξε δημόσια ότι η πρώην σύζυγός του διαχειρίστηκε εν αγνοία του τεράστια ποσά που του ανήκαν...

Ηταν σαν να έλεγε στους εφοριακούς ελάτε να με ψάξετε...». Και η αλήθεια είναι ότι τον έψαξαν. Εκείνη την εποχή, τα πρόστιμα που του καταλογίστηκαν από την εφορία για αδήλωτα «νυχτοκάματα» έφταναν τις 210.000 ευρώ, αλλά ο Βοσκόπουλος προσέφυγε στα δικαστήρια, θεωρώντας πως ήταν θύμα πλεκτάνης. Ο ίδιος υποστηρίζει σήμερα ότι το τεράστιο άνοιγμά του στην εφορία χρονολογείται από εκείνη την περίοδο και σπεύδει ως γνήσιος τζέντλεμαν να απαλλάξει πλήρως την Αντζελα. Τι να ταιριάζει στην περίσταση; Το «Καρδιά μου μόνη» ή το «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι»;

Γάμοι, δεσμοί και... χωρισμοί
Οι γυναίκες της ζωής του...

«Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή»... Το τραγούδι αυτό, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Τόλη Βοσκόπουλου, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα το σλόγκαν της ζωής του. Η σχέση του με τις γυναίκες υπήρξε πάντα στενή, αδιάκοπη, παθιασμένη, ακόμα και επικίνδυνη.

Ο Τόλης, στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, υπήρξε το πρόσωπο που έδωσε με τις σχέσεις του τα περισσότερα εξώφυλλα στα λαϊκά περιοδικά... Τα ίδια δεν τον αντιμετώπισαν ποτέ σαν τον «σκληρό πλέι μπόι», αλλά ως έναν ευαίσθητο εραστή, που ερωτευόταν διαρκώς με πάθος και ήταν έτοιμος να δώσει τα πάντα, ακόμα και να καταστραφεί για μια γυναίκα.

Τα δώρα που έκανε στις γυναίκες της ζωής του άφησαν εποχή. Οι έρωτές του ήταν πολλοί και παθιασμένοι. Τραβούσαν πάντα τα φώτα της δημοσιότητας. «Πουλούσαν»... Ο πιο πολύκροτος δεσμός του ήταν αυτός με τη Ζωή Λάσκαρη. Γι’ αυτή τραγούδησε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά». Μαζί της πρωταγωνίστησε το 1971 στο αγαπημένο «Μαριχουάνα Στοπ» του Δαλιανίδη, αλλά και στο θρυλικό θεατρικό μιούζικαλ «Οι εραστές του ονείρου», που έσπασε ταμεία...

Ο έρωτας με τη Λάσκαρη δεν έφτασε ποτέ στην εκκλησία. Οπως, άλλωστε, και η σχέση με τη Δούκισσα. Ο Τόλης άντεχε και τους χωρισμούς («Τα λόγια είναι περιττά την ώρα που χωρίζουμε») και τους γάμους. Το «Εγώ αγαπώ μία» ως γαμπρός δεν το τραγούδησε ούτε μία ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές. Πρώτα, στο πλευρό της ηθοποιού Στέλλας Στρατηγού, με την οποία παρέμεινε παντρεμένος από το 1960 έως το 1965.

Επειτα ήρθε ο γάμος με τη Μαρινέλλα, μια σχέση που «έκανε εξώφυλλα» τόσο στην αφετηρία (1973) όσο και στο φινάλε της (1981). Ακολούθησε, το 1990, ο γάμος με την Τζούλια Παπαδημητρίου, ο οποίος κατέληξε στο γνωστό τηλεοπτικό διαζύγιο και στην αντιαισθητική δημόσια διαμάχη για την πατρότητα της μικρής Χαράς.

Αλλά το ταξίδι δεν είχε τελειώσει... Μετά από δυσκολίες και περιπέτειες, ο Τόλης βρήκε, όπως λέει, στα μάτια της Αντζελας Γκερέκου «το λιμάνι του». Τη διεκδίκησε και την κέρδισε. Παντρεύτηκαν το 1996 και από αυτόν «τον έρωτα όλο τρέλα» γεννήθηκε το 2001 η Μαρία.

Οι έρωτες

  • Ο έρωτας με τη Ζωή Λάσκαρη δεν έφτασε ποτέ στην εκκλησία. Το ίδιο και ο δεσμός του με τη Δούκισσα
  • Με την ηθοποιό Στέλλα Στρατηγού παρέμεινε παντρεμένος από το 1960 έως το 1965. Ο γάμος του με τη Μαρινέλλα κράτησε από το 1973 έως το 1981
  • Ο γάμος-τρικυμία με την Τζούλια Παπαδημητρίου διαλύθηκε το 1995. Εναν χρόνο αργότερα παντρεύεται την Αντζελα Γκερέκου

Ο πρώτος που τραγούδησε όρθιος στην πίστα
Το άγγιγμα του Μίδα

Η αλήθεια είναι ότι τις εποχές που ο Τόλης κυριαρχούσε στις πίστες είχε το «άγγιγμα του Μίδα». Και όχι τυχαία... Για τρεις ολόκληρες δεκαετίες «το παιδί που ‘χε σαράντα πυρετό» γέμιζε ασφυκτικά τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζόταν και το όνομά του βρισκόταν πάντα στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους Ελληνες τραγουδιστές.

Ο «Aρχοντας της πίστας», τίτλος που ουδέποτε αμφισβητήθηκε, δεν είχε μόνο «αυτό το κάτι που μένει όταν μια αγάπη πεθαίνει», αλλά και μια φωνή ιδιαίτερη, ζεστή και ένρινη, που δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να την μπερδέψεις με κάποια άλλη.

Μοναδικό ήταν και το «στήσιμό» του. Πρώτος αυτός, κρατώντας πότε το μπουζούκι και πότε σόλο με μικρόφωνο, άνοιξε τον δρόμο στους τραγουδιστές να τραγουδούν όρθιοι στην πίστα. Το μεγάλο «μπαμ» στην καριέρα του έγινε το 1968 με την «Αγωνία» του Ζαμπέτα που ξεπέρασε τις 300.000. Ενα και μόνο τραγούδι ήταν ικανό να τον εκτοξεύσει στην κορυφή, εκεί όπου και θα παρέμενε για πολλά χρόνια.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο Βοσκόπουλος θα γινόταν ο απόλυτος λαϊκός, ερωτικός ερμηνευτής. Δεκάδες τραγούδια του γίνονται τεράστιες επιτυχίες.

Εκατομμύρια πωλήσεις
Πουλά εκατομμύρια δίσκους. Τραγουδά, γράφει τραγούδια, εμφανίζεται στο σινεμά, φέρνει τα πάνω κάτω στη νύχτα και συνεργάζεται με κορυφαία ονόματα, όπως ο Στράτος Διονυσίου...

Κάποια στιγμή, ο Τόλης ακολουθεί τον κανόνα: μετά την άνοδο, έρχεται η πτώση. Στη δεκαετία του ‘90, η εικόνα του Βοσκόπουλου ξεθωριάζει. Παραδομένος στα πάθη και τα λάθη του προσπαθεί με το ζόρι να κρατηθεί στην καλλιτεχνική επιφάνεια. Τα τραγούδια του μοιάζει πια να μην «περνάνε», η παρουσία του στην πίστα δεν θυμίζει τίποτα από τις παλιές καλές εποχές.

Εκεί κάπου, στη ζωή του μπαίνει η Αντζελα. Μέσα από τη σχέση του μαζί της, ο τραγουδιστής του έρωτα ξαναγεννιέται. Συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Φοίβο, εμφανίζεται στις νέες χάι τεκ πίστες με τη Γαρμπή και τη Βανδή, διεκδικεί και πάλι τη ρεβάνς...

Αλλά ο χρόνος δεν είναι πάντα σύμμαχος. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Τόλης εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Οι εμφανίσεις του γίνονται όλο και πιο σπάνιες, οι δισκογραφικές του δουλειές σποραδικές. «Περασμένες μου αγάπες», όπως θα ‘λεγε κι ο ίδιος...

Χρήστος Αλεξάνδρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΦΑΚΕΛΟΙΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE